woensdag 29 oktober 2008

WELKE GRONDWET?

Vorige week is wet voor het referendum over de grondwet aangenomen. Maar het is nog onduidelijk wat de juiste tekst is!
De tekst van het projekt is na 16 ongeregeldheden (overtredingen van de bestaande grondwet) aangenomen door de regeringspartij MAS. Daarna werden achter gesloten deuren nog een paar wijzigingen aangebracht.
Dit ilegale projekt werd in het kongres behandeld en daar werden nog eens 220 wijzigingen aangebracht aan de 412 artikelen. Hetgeen voldoende zegt over de slechte kwaliteit van het projekt. Door de juristen word het projekt beschouwd als Juridisch afval en een verzwakking van de rechtsstaat, want er kunnen vrij eenvoudig veranderingen in aangebracht worden.
De tekst werd in twee kranten gepubliceerd, maar waren niet gelijkluidend, daarna heeft de voorzitter van de oppositiepartij PODEMOS nog een andere versie aan zijn kamerleden gestuurd. En volgens zeggen worden er nog steeds wijzigingen in aan gebracht. Dus het is zaak om de oficiële publikatie af te wachten.
Voor de “Halve Maan” heeft het projekt het voordeel dat de autonomie erin opgenomen is, al is het slechts 30 %, wat in de vorige versie niet het geval was. Dat is al een hele vooruitgang in andere landen heeft het autonomie proces tientallen jaren gevergd.
De regering heeft de autonomie nu in zijn vaandel opgenomen, terwijl ze een half jaar geleden nog tegen was.
Maar de grote vraag is of de regering de grondwet zal respecteren, wat ze tot op heden niet gedaan heeft.
Er worden nog steeds burgers in het holst van de nacht ontvoerd door gemaskerde politiemannen, waarvan men niet weet of het Bolivianen zijn. Deze burgers worden ontvoerd naar La Paz, deze week betrof het 5 personen.
De president heeft in het openbaar toegegeven dat hij de grondwet niet respecteerd en dat de advokaten dat maar moeten regelen.
De president onderwerpt deze funktie aan zijn funktie als vakbondsleider van de cocaboeren en als zodanig heeft hij vorige week een protestmars aangevoerd, de produktie van de cocaboeren gaat voor 90 % naar de drugsbereiding.
De drugsfabrikage is bij deze regering op zijn minst met 50 % toegenomen.
Wij gaan vanavond naar Guacaraje om daar allerzielen en allerheiligen door te brengen, want daar bevinden zich haar voorouders die indianen van de Itonama-stam waren.

Geen opmerkingen: