zaterdag 4 oktober 2008

MISLEIDING

De regering van Evo Morales heeft in 2 maand tijd US$ 1.500.000,- besteed aan misleidende, vals beschuldigende, propaganda.
Naar het buitenland doet Evo zich voor als een arme indiaan (hij is notebene een mesties die geen enkele indianentaal spreekt) die men ten val wil brengen en in het binnenland bedrijft hij terrorisme om zijn totalitaire en rassistische grondwet door te drukken. Daar heeft hij haast mee, want een leugen heeft korte benen.
Een voorbeeld van de misleidende propaganda verschijnt op zijn minst 10 keer per dag op de 15 TV-kanalen die we hier in Santa Cruz hebben en bestaat uit een spot van ongeveer 1 minuut om de gouverneur van Pando vals te beschuldigen, vals, want er is geen enkel bewijs, dus de etika is ver te zoeken bij deze regering.
Begin September ging de regeringsminister Juan Ramon Quintana en de directeur van de nationale landhervorming (ex-medewerker van de NGO CEJIS) naar Riberaltar om de valstrik voor te bereiden.
De in Riberalta gekontrakteerde mannen werden bewapend in een estancia en vertrokken naar Cobija, avenals vanuit Filadelfia waar Venezolanen volgens zeggen een trainingskamp hebben, wat uiteraard door de regering ontkent wordt.
Het werd in Cobija de hoofdstad van Pando bekend dat deze troep op weg zou gaan naar deze plaats en om dat te voorkomen werden wegenarbeiders op 10 September naar Porvenir gestuurd om een barricade aan te leggen, blokkade die bewaakt werd door dorpsbewoners. Op dit punt komen ook de wegen samen vanuit Riberalta en Filadelfia.
Deze arbeiders werden aangevallen door de guerillastrijders waarbij de ingenieur werd gedoodt en ook gewonden vielen. Na deze schietpartij gingen de dorpsbewoners hun wapens ophalen, want in het oerwoud heeft iedereen een vuurwapen, en verhevigden de gevechten, ook omdat, volgens een getuigeverslag, de beide groepen MAS-sisten (uit Riberalta en uit Filadelfia) elkaar beschoten, want ze kenden elkaar niet. De plaatselijke bevolking, die door de bekendheid met het terrein in het voordeel was en bovendien versterking kreeg vanuit Cobija, waar, nadat bekend werd dat er vuurgevechten plaats vonden een wapenhandel leeggehaald werd.
De guerillastrijders van de regering werden op de vlucht gejaagd en zwommen de rivier Tahuamani over.
Men schat dat er ongeveer 30 doden vielen, hoewel de officiële cijfers 16 doden en 30 vermisten vermelden. Onder de doden bevinden zich 6 Venezolanen die volgens een Venezolaanse krant op 21 September inVenezuela aangekomen zijn.
Deze gebeurtenissen werden door de regering aangegrepen als motief om een staat van beleg af te kondigen en Pando militair te bezetten en de gouverneur te ontvoeren en zonder proces gevangen te zetten in La Paz.
Al snel verscheen verscheen de bovengenoemde TV-spot van ongeveer 1 minuut om de gouverneur te beschuldigen.
In deze spot ziet men soldaten met zwarte poleras (van de Marine) de volle rivier overzwemmen (dus in de regentijd, terwijl we ons nu in de droge tijd bevinden), ook hoort men geweerschoten geschilp van een parkietensoort, die volgens vogelkenners niet voorkomt in Pando een komentaar met een stem, die herkend wordt als van een dokter tijdens een TV-reportage in de stad. Volgens een Marineofficier is dit een film van een marine oefening en ziet men mannen in een kano die in de zogenaamde vuurlijn rustig zitten te vissen.
Het is dus duidelijk een gemonteerde spot om de bergbevolking te misleiden en de gouverneur vals te beschuldigen. Die werd onder valse voorwendsels gevangen genomen en wordt, zonder enige vorm van proces veroordeeld tot 30 jaar gevangenschap.
Ook zijn er nog 15 andere gevangenen uit Pando geïsoleerd in La Paz en ongeveer 1000 personen zijn naar Brazilië gevlucht.
In totaal zijn er volgens de organisatie voor de mensenrechten, 21 politieke gevangenen in La Paz.

Geen opmerkingen: