zaterdag 25 oktober 2008

REFERENDUM over de nieuwe grondwet

De wet voor het referéndum betreffende de nieuwe grondwet is aangenomen na ongeveer 220 wijzigingen aangebracht te hebben in het oorspronkelijke MAS-projekt.
Dat was het resultaat van maandenlange onderhandelingen tussen de regering en de oppositie, onder druk van een leger van 100.000 SS-ers, aangevoerd door de president..
De datum van het referendum is vastgesteld op 25 Januari.
Van de autonomie-statuten is ongeveer 30 % aangenomen, zodat hier in het Oosten waarschijnlijk aktie gevoerd zal worden om tegen te stemmen.
De president en de vice-president waren al na twee dagen hier in Santa Cruz in kampagne voor de aanname van het projekt, wat een duidelijke overwinning is voor de regering, ondanks dat de indianen beslist niet tevreden zijn.
Het is trouwens onbegrijpelijk dat men ging onderhandelen over een projekt dat van begin af aan onwettig en ilegaal is, hetgeen het gevolg is van het feit dat het grondwettelijke gerechtshof naar huis gestuurd was door de regering, zodat er geen scheidsrechter was, die het onwettige handelen kon verhinderen.
Eerst werd de grondwettelijk vereiste 2/3 meerderheid voor de aanname van de artikelen verwijderd, zodat de regeringspartij MAS de vrije hand kreeg omdat ze de meerderheid hadden (waarvan het overgrote deel handopstekers waren, zonder enige kennis van wetten).
Daarna werd geweigerd de autonomie op te nemen voor de vier departamenten waar dat aangenomen was in het desbetreffende referendum.
Maar de onlusten begonnen echter gewelddadige vormen aan te nemen, toen geweigerd werd de kwestie “hoofdstad” ter discussie te stellen. Oficiëel is Sucre de hoofdstad, maar de regering is gevestigd in La Paz en het streven van Evo is dat de Aymaras (La Paz) de macht zullen krijgen en Sucre is Quechua. Die onlusten leverden 3 doden op.
Ondertussen verstreek de termijn van 1 jaar voor de grondwet-vergadering en die werd (onwettig) verlengd met 4 maanden.
De grondwetvergadering werd overgeplaatst naar een kazerne en toen bleek dat dit geen oplossing was (door de onlusten) en de voltooiing tijdens de verlenging niet haalbaar leek te zijn, werd de vergadering overgeplaatst naar Oruro, waar het projekt zonder de oppositiepartijen en onder dwang aangenomen werd.
Naar mijn gevoel moet zo´n onwettig en ilegaal projekt uit principe-overwegingen in zijn totaliteit afgewezen worden en niet als basis voor onderhandelingen dienen.
Maar goed, men begon de onderhandelingen tussen de prefekten en de regering en er werden wat vormveranderingen aangebracht, maar die onderhandelingen werden afgebroken als gevolg van de door de regering uitgelokte gevechten in Pando, waar 16 “oficiële” doden vielen, de staat van beleg werd afgekondigd, waarna de prefekt werd ontvoerd en gevangen genomen.
Daarna werd de behandeling van het grondwet-projekt verplaatst naar komissies van het kongres.
Ondertussen vonden er ook “clandestiene” (volgens de centralisten) onderhandelingen plaats, die het mogelijk maakten om de autonomie op te nemen en de herverkiezing van de president terug te brengen tot eenmalig.
Uiteindelijk werd er een schijnbare meerderheid bereikt met 220 vormveranderingen en 100 principiële wijzigingen. Ook door de druk van de mars betstaande uit 100.000 SS-ers, die onder leiding van de president, onderweg waren naar de hoofdstad, met de bedoeling om het kongres te omsingelen.
Het kongres heeft van Vrijdag tot Dinsdag vergaderd, omsingeld door de SS-ers, waarbij de oppositiekamerleden in het gebouw bleven overnachten, om te voorkomen dat ze door de demonstranten verhinderd werden om binnen te komen.
Het referendum werd aangenomen met een duidelijke breuk in de politieke partijen tussen de kamerleden uit het westen en het Oosten.
Op het ogenblik wordt het projekt geanaliseerd om te bepalen of er voor of tegen gestemd moet worden.Ondanks het feit dat er slechts 30 % van de autonomie opgenomen is, wordt het belangrijk gevonden dat de autonomie als zodanig erkend wordt, wat een begin van een proces is dat in andere landen tientallen jaren heeft gekost.

Geen opmerkingen: